Obserwatorzy

piątek, 18 listopada 2011

Trochę słodkości na cierpki dzień.....



Dzisiaj będzie kulinarnie:
Zbliżają się święta, więc przepisów na słodkości nigdy dość:)

W moim zeszycie, każdy przepis, ma oprócz nazwy dodatkowy dopisek od kogo pochodzi.
Ten tort nosi nazwę "Kora dębu" od Uli:)
Piekłam go już kilka razy i zawsze znikał z patery błyskawicznie:)




  • Ciasto
  • 10 dag orzechów włoskich mielonych
  • 10 dag orzechów włoskich krojonych
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg szklanki cukru
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  •  
  • Krem
  • pozostałe 5 żółtek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • puszka brzoskwiń
  •  kostka masła
  •  3łyżki cukru
  • dodatkowo:
  • delicje - 2 opakowania
  • 1 galaretka
ciasto: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać 3 żółtka, mąkę i bakalie i proszek do pieczenia. Upiec 2 placki.


  krem: Żółtka, budynie, wodę i mąkę wymieszać. Wlać  na gotujący sok z brzoskwiń - chwilę podgotować. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.
Na  pierwszy, upieczony i schłodzony placek wyłożyć 1/3 kremu. Poukładać delicje namoczone w kawie.


  



Na delicje znowu 1/3 kremu, na to drugi placek i  resztę kremu.
Ciasto dekorujemy brzoskwiniami  i zalewamy pomarańczową   galaretką.





Ciasto z bezami od Małgosi:)
Biszkopt:
4jajka
3/4 szklanki cukru
3/4szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 czekolada deserowa


 

Krem:
2 szklanki mleka
2budynie śmietankowe
3żółtka
1/2szklanki cukru
1margaryna
1,5 opakowania małych bez lub duże, które kruszę na drobne kawałki



Polewa:
25dag kruchych krówek
2 łyżki margaryny





Wykonanie:
Ciasto:
 Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Na koniec mąka plus startalub drobno posiekana czekolada.
Masa:
Szklankę mleka zagotować. W drugiej szklance mleka rozmieszać żółtka, budyń cukier i wlać do gorącego mleka. Masę ostudzić. Połączyć z 1 kostką margaryny. Na górę układamy bezy i polewamy masą krówkową ( krówki rozpuszczone w tłuszczu)



Na koniec Mufinki Oli:)



Składniki na ok 25 szt.:
250 g margaryny
200g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g mąki pszennej
200g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1/8 litra mleka
Wszystkie składniki jak na babkę wymieszać. Wylać masę do połowy foremek. udekorować dowolnie: cukrem, kokosem, owocami, czekoladą itp.



                       Bon appetit!:)


5 komentarzy:

  1. No kochana ,przesadziłaś z tą ilością kalorii! wszystko wygląda smakowicie i jest w czym wybierać :) wypróbuję na pewno.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ojejku... Litości Dziewczyno! Aż ślinka cieknie, a ja nie powinnam...

    OdpowiedzUsuń
  3. zlituj sie Kobieto !!!!!! tak dobijac ludzi na diecie :( nieładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no, przyłączam się do koleżanek powyżej! pysznie, kalorycznie i choć już po północy, zaraz coś wszamię na słodko, bo ślinka mi leci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm.. pyszności! Jak dobrze, że zimą nadmiar tłuszczyku można łatwo pod grubym sweterkiem ukryć;) Pierwszy przepis na pewno wypróbujemy:) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń